Elismerés

Díszpolgári címet kapott Bálint gazda

A Somogy megyei Várdán lett díszpolgár az idén 100 éves kertészmérnök.

2019.05.27 11:26ma.hu

Nagy botrányt kavart még februárban, hogy a XVI. kerületi önkormányzat fideszes többsége nem támogatta az idén 100 éves Bálint gazda díszpolgárságát. A kertvárosban élőket mélységesen felháborította az eljárás, és civil kezdeményezésre alternatív díszpolgári díjat hoztak létre, de több vidéki város jelezte, kitüntetnék a legendássá vált kertészmérnököt.

Most a Somogy megyei Várda polgármestere döntött úgy, hogy díszpolgári címet adományoz Bálint gazdának. Varga András a Népszavának kifejtette: "Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése. Akkor merült fel az ötlet, hogy díszpolgárra választjuk, amikor a februárban kiderült, milyen méltatlan helyzetbe került lakóhelyén, a 16. kerületben.”

A díj átvétele után Bálint György azt mondta, hogy ha nincs a XVI. kerület döntése, talán már nem foglalkoznának vele annyit, de így elég komoly reflektorfénybe került. Sok település azonnal felajánlotta, hogy díszpolgárává választja, de ő csak a titulusokért nem akarta elfogadni ezeket. Egyedül Várdáéra mondott igent, mert több évtizedes a kapcsolata a faluval és a vezetőjével, sokszor láttak már vendégül, tényleg tiszteletbeli helybélinek érzem magam.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.