Vízügy

OVF: helyenként jelentős vízszintemelkedés lesz

Kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon.

2019.05.22 12:33ma.hu

A következő napokban kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, a vízszintemelkedés helyenként jelentős lesz, de rendkívüli helyzetre sehol sem kell számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Mint kifejtették: az elmúlt 24 órában a Duna-vízgyűjtő bajor és osztrák részvízgyűjtőin folytatódott a csapadékos időjárás, de a jelzetthez képest némileg kevesebb csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban jelentősen gyengül, majd megszűnik a csapadék.

Az eddig lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám következtében a Dunán Nagybajcsnál a tetőzés pénteken várható, a korábban jelzettnél némileg alacsonyabb, a elsőfokú készültségi szintet kismértékben meghaladó vízállással. Az előrejelzések szerint Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám. A tetőzés szombatra valószínűsíthető.

A ciklon a Tisza vízgyűjtőjét is érinti, az elmúlt két napon számottevő (35-50 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza vízgyűjtőjén és a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A következő napokban további számottevő csapadékra van kilátás, elsősorban a kárpátaljai területeken és a Körösök vízrendszerén. Megjegyezték, hogy az elmúlt 24 órában hullott, és a következő 24 órában várható csapadék több vízgyűjtőn is jelentősen meghaladta az előjelzett értékeket.

A már lehullott és még várható csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és annak mellékfolyóin. Az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani a Tisza Tiszakesziig tartó szakaszán, a Túron, a Krasznán, a Bodrogon és a Fekete-Körösön.

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - olvasható az OVF közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.