Szúnyogirtás

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat a héten

Az esős időjárás miatt nőtt a szúnyoglárvák fejlődésének kedvező élőhelyek száma.

2019.05.13 17:07ma.hu

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a héten a szúnyoglárvákat 1200 hektáron - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn.

Mint írták, az esős időjárás miatt nőtt a szúnyoglárvák fejlődésének kedvező élőhelyek száma, és kedvez a rovarok kifejlődésének az is, hogy május 2-án megkezdték a Szigetközben a hullámtéri vízpótlórendszer részleges elárasztását, amely a héten ér véget.

A rovarszakértők mérései azt mutatják, hogy az elárasztott területen rengeteg szúnyoglárva indult fejlődésnek. A Szigetköz nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll, ahol tilos irtószereket használni, ezért csak a települések környékén alkalmazzák a lárvákat pusztító biológiai készítményt.

A szakemberek folyamatos vizsgálatokat végeznek a környéken, és ha szükséges, a katasztrófavédelem megkezdi a kifejlett szúnyogok elleni irtószeres permetezést. A kémiai módszer, vagyis az irtószerek permetezése kizárólag a települések belterületein alkalmazható.

A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. Korábban a Balaton, a Duna déli szakasza, a Körösök, a Tisza-tó, a Fertő tó, a Csepel-sziget és Sopron környékén végeztek szúnyogirtásokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.