Ösztöndíj

Havi tízezer forintot adna Magyarbóly a falu iskolájába beiratkozó elsősöknek

Eddig senki nem iratkozott be az első osztályba, már a település jövőjét féltik.

2019.05.11 12:32ma.hu

Ösztöndíjat adna az önkormányzat a falu iskolájába beiratkozó elsősöknek. A község vezetői a település jövőjét féltve hozták meg példátlan döntésüket.

Az a kisdiák, aki ősztől Magyarbóly iskolájában kezdi meg tanulmányait, négy éven át havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kap a baranyai falu önkormányzatától. A horvát határ melletti, 970 lelkes község vezetése annak hatására hozta meg erről határozatát, hogy a község iskolájának első osztályába egyetlen tanuló sem jelentkezett. Az ösztöndíjról a falu apróhirdetést tett közzé.

A Népszava megkereste az ügyben Magyarbóly független polgármesterét, Blázsovics Attilát, aki elmondta, hogy a rendszerváltás előtt még 250-en jártak az 1838-ban alapított iskolába, ám a diákok létszáma az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, s jelenleg már csak 82-en tanulnak az intézményben. A helyzet a következő tanévben nagy mértékben romlik, mivel ősszel – gyerek híján – nem indul az iskolában első osztály.

A négy falu által fenntartott magyarbólyi óvodában 53 gyerekről gondoskodnak, ám ősztől csupán három gyerek lép tovább az iskolába, így átmeneti hullámvölgy van az utánpótlásban. Ráadásul a hármak szülei nem a helyi iskolát választották, hanem a beremendi és a villányi oktatási intézménybe íratták csemetéiket. Ez a gyakorlat már évek óta tart, ám eddig az még sosem fordult elő, hogy egy évfolyam diák nélkül maradjon a magyarbólyi iskolában.

A falu vezetői attól félnek, hogy a kisiskolások ingáztatásának szokása mostantól még inkább elterjed a magyarbólyi szülők körében, és ennek hatására az alacsony diáklétszám miatt gazdaságtalanul működtethető magyarbólyi intézményt a mohácsi tankerület előbb-utóbb bezárja, megszünteti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.