Baleset

Bot fúródott a kisfiú szemébe, két kórházból is továbbküldték - videó

Kirándulás közben érte baleset, mentőt hívtak hozzá.

2019.04.26 06:28ma.hu

Bot sértette fel a szemét egy két és fél éves kisfiúnak kirándulás közben, mentőt hívtak hozzá, de két kórház is megtagadta az ellátást. Végül 21 óra telt el a balesettől a műtétig.

A család éppen kirándult, amikor a kétéves Benő elesett és a kezében lévő bottal megszúrta a szemét.

Az anyuka elmondta, rögtön mentőt hívtak, azonban a kórházak nem akarták fogadni őket arra hivatkozva, hogy nincsenek a kisfiú ellátására megfelelő eszközeik. Szerinte a Bajcsy Kórház azért nem fogadta, mert nem volt altatóorvosuk. A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján az ügyeletes doktornő pedig először szintén elküldte volna őket. Végül itt mégis ellátták.

Az anyuka elkeserítőnek tartja, hogy itt tart az egészségügyi ellátás, hogy nincs elég orvos, nincs elég műszer és nincs átgondolva a sürgősségi ellátás.

Reagált a Bajcsy Kórház

„Nem a gyermekaneszteziológiához értő szakember hiány áll az eset hátterében, hanem az, hogy  kórházunk nem gyermekkórház, így 3 év alatti gyermekek aneszteziológiai műszeres felkészültséggel nem rendelkezünk. Ezért éppen a  gyermek érdekében  és a szakmai ajánlásoknak megfelelően történt az átirányítás a legmagasabb szintű, speciális ellátást nyújtó szolgáltatónak.

Az Önök által leírt esetben az Országos Mentőszolgálat Főorvosi és Szuperügyeleti Osztálya - Központi Ágynyilvántartó - bejelentkezése után azonnal a beutalási rendnek megfelelő, az ellátásra felkészült intézménybe szállították a sérültet.

Kórházunk Aneszteziológiai és Intenzív Osztályán jelenleg 16 szakorvos rendelkezik anszteziológiai szakvizsgával, melynek része a gyermek aneszteziológia."

Reagált a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára 2019. április 18-án, csütörtökön délután érkező, balesetet szenvedett gyermeket az intézményben soron kívül, a szakma szabályainak megfelelően ellátták, függetlenül attól, hogy ezen a napon a klinika nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt fővárosi intézmények között. A Szemészeti Klinika kedd, szerda, péntek és szombati napokon látja el ezt a feladatot. A hét többi napján a protokoll szerint kizárólag az ügyeletes intézmények által megvizsgált, és továbbutalt legsúlyosabb állapotú 18 év alatti pácienseket fogadja.

Az ügyeletes szakorvos a folyamatban lévő többi beteg vizsgálatát megszakítva, azonnal megkezdte a gyermek kivizsgálását. A szakmai elveket maximálisan figyelembe véve ultrahang és CT vizsgálatot végzett, melyek egyértelműen bizonyították, hogy látást veszélyeztető perforáló sérülés nem áll fenn, illetve idegentest sincs a szemben. Bár az egyetem területén 0-24-ben működik gyermek aneszteziológiai ellátás, mivel sürgősségi műtétre nem volt szükség, a szemészeti beavatkozást másnapra tűzték ki. A szülők minderről teljes körű szóbeli tájékoztatást kaptak az ügyeletes orvostól.

A húsvét pénteken történt beavatkozás során szaruhártya sérülés és kötőhártya seb látszott, amelyet a szakorvos ellátott. Mivel a gyermek aluszékony volt, a műtétet követően az egyetem egyik gyermekklinikájára szállították megfigyelésre, azóta már elhagyhatta a klinikát, és kétszer tért vissza kontrollvizsgálatra a szemészetre.

A fent nevezett eset mellett, április 19-én, nagypénteken, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának ambulanciáján 93 beteg fordult meg, és hat sürgősségi műtétet végzett a sebész team ügyeletese.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.