Bűnügy

Panaszt tett a törvényszékről megszökött fegyveres rab

Az elkövető február 15-én a Fővárosi Törvényszéken az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő büntetés-végrehajtási felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből.

2019.04.23 10:45ma.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította a Fővárosi Törvényszékről február 15-én megszökött fogvatartott gyanúsítás elleni panaszát - közölte Keresztes Imre főügyész, a KNYF vezetője hétfőn.

A megalapozott gyanú szerint az elkövető február 15-én a Fővárosi Törvényszéken az ítélet kihirdetése után megszerezte az őt kísérő büntetés-végrehajtási felügyelő szolgálati fegyverét, és elmenekült a törvényszék épületéből. Beült egy arra közlekedő személygépkocsiba, amelynek vezetőjét fegyverrel fenyegetve arra kényszerítette, hogy hajtson el a belvárosból. Üldözés közben a rendőrök többször megkísérelték feltartóztatni a gyanúsítottat, aki - az intézkedés megakadályozása érdekében - feléjük célzott a pisztollyal, a felszólításokat figyelmen kívül hagyta, több alkalommal lövő mozdulatokat tett.

A gyanúsított és védője a gyanúsítás közlése miatt panaszt jelentett be. A gyanúsított panaszát érdemben nem indokolta, vallomást nem tett.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást. A nyomozó ügyészség a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat beszerezte, így a gyanúsítás törvényes intézkedés volt, ezért a KNYF az alaptalan panaszt elutasította.

A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - közölte a KNYF.

Korábbi sajtóhírek szerint a törvényszékről megszökött rabot nem sokkal később a XV. kerületben sikerült feltartóztatniuk az őt üldöző rendőröknek. Miután a férfi rendőri felszólításra, figyelmeztető lövésekre sem állt meg, a rendőrök többször rálőttek. A szökevényt a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, ahol stabilizálták az állapotát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.