Ítélet

Két vádlott végrehajtandó börtönbüntetést kapott egy honosítási perben

Végrehajtandó börtönbüntetésre ítéltek két vádlottat egy honosítási ügyben, amelyben közokirat-hamisítás miatt indult eljárás 51 vádlott ellen.

2019.04.12 00:30ma.hu
hirdetés

Az ítélet nem jogerős - közölte a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön.

Resán Dalma sajtószóvivő közleményében azt írta: a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön súlyosbította a járásbíróság tavaly szeptemberi ítéletét, amellyel 12 vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Közölte: a másodfokú bíróság mellőzte az első- és másodrendű vádlott 2-2 éves börtönbüntetésének felfüggesztését, tíz vádlottnál pedig helybenhagyta az 1, illetve 2 év felfüggesztett börtönt. A törvényi feltételeket nem teljesítő, de honosítást akaró 39 ukrán vádlott esetében a fejenként 50 ezer forintos pénzbüntetés már első fokon jogerős lett.

A tényállás szerint az első- és másodrendű vádlott megállapodott: pénzért segítséget nyújt ahhoz, hogy ukránok magyar állampolgárságot szerezzenek. A két magyar-ukrán kettős állampolgárságú vádlott elsőként olyan ukránokat keresett meg, akik nem tudtak magyarul, később pedig olyanokat, akik jól beszélik a magyar nyelvet. A két vádlott utóbbiak fényképeivel olyan hamis ukrán útleveleket szerzett be, amelyek a magyarul nem beszélő ukránok adatait tartalmazták. Egy vádlott sofőrként közreműködött az útlevelek és a honosítási kérelmek eljuttatásában, öt vádlott pedig ugyancsak pénzért vállalta, hogy a kérelmezők helyett megjelenik a járási hivatalokban. A bűncselekmények 2014-ben történtek, a vádlottak kisebb vidéki járási hivatalokba adták be a kérelmeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.