EP2019

EP-választás - Nyilvántartásba vették az első három pártlistát

Nyilvántartásba vette az első három pártlistát a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

2019.04.11 16:54ma.hu
MTI/Soós Lajos

Mivel a bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, az NVB nyilvántartásba vette - sorrendben - a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Fidesz-KDNP és a Momentum Mozgalom listáját.

A Jobbik 21 nevet tartalmazó listáját Gyöngyösi Márton, a párt elnökhelyettese és frakcióvezetője vezeti.

A Fidesz-KDNP 63 névből álló listájának élén Trócsányi László igazságügyi miniszter szerepel.

A Momentum 21 nevet felsoroló listáját Cseh Katalin a párt elnökségi tagja vezeti.

A listát állító párt vagy pártszövetség egy-egy delegáltat küldhet az NVB-be. Ez a szabály természetesen nem vonatkozik azokra a pártokra, pártszövetségekre, amelyek az országgyűlési választás után frakciót alapítottak, és ezen a jogon már delegáltak képviselőt az NVB-be.

Listát az NVB által nyilvántartásba vett pártok állíthatnak. A listaállítás feltétele, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsön össze a választópolgároktól.

A pártok április 6-án vehették át az ajánlásgyűjtő íveket, a Jobbik, a Fidesz-KDNP és a Momentum Mozgalom hétfőn adta le az összegyűjtött ajánlásokat a Nemzeti Választási Irodán (NVI). Az iroda megállapította, hogy mindhárom lista összegyűjtött legalább 20 ezer érvényes aláírást.

Az iroda munkatársai azt is ellenőrzik, hogy a listákra bejelentett jelölteknek van-e választójoguk.

Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges.

A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről - helyére a listán soron következő lép.

A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.