Állati

Medvét láttak Balatonnál

Medveészlelés Heves megyében!

2019.04.11 06:43Ma.hu

Március 30-án Balaton határában, Bekölce és Borsodnádasd között látott egy kis termetű medvét egy nádasdi, de Budapesten élő fotós, Petrók György leírása szerint hajnal háromnegyed öt körül érkezett erdőszéli leshelyére. Negyed hat tájban lett figyelmes arra, hogy a gyalog 40 percre lévő balatoni tanya felől libák, kutyák, tyúkok és más állatok egyszerre kezdtek el sírni, kiabálni.

Sosem hallott ilyen riadt hangzavart, pedig többször dolgozott már a környéken hajnalban.

Később kezdte fotózni azt a szarvas rudlit, amelyet szeretett volna lencsevégre kapni, ám az állatok fölfigyeltek rá, szép lassan kezdtek átvonulni a domb túloldalára. A felkelő napra sandított, ekkor látta meg a medvét, amely a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába futott. Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert villámgyorsan eltűnt. Véleménye szerint egy nagyobb bocs lehetett, de a sebessége így is megdöbbentette. A leshelyre már nem ült le a fotós, mert az erdőben motoszkálást hallott, ami lehetett szarvas, vaddisznó, de akár a medve is.

Az észlelő beszélt Balaton polgármesterével, vadászokkal és annak a tanyának a tulajdonosával is, akinek marhái arrafelé legelnek. Utóbbi beszámolt arról, hogy néhány nappal korábban egy lelőtt vaddisznó eltűnt a helyéről, míg ő az autójához bowdenért ment.

Kérdés, hogy a zsákmányt el tudta volna-e húzni egy bocs. Egyébként Borsodnádasd környékén már voltak medveészlelések. Egyre több jel mutatja, hogy itt próbálnak letelepedni. Beszéltem környékbeliekkel, akik szerint voltak már nyomai a medve jelenlétének - mondta a Heolnak Petrók György.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.