Állati gyönyörűek

Már láthatók a ritka ázsiai vadkutya kölykök a budapesti állatkertben

Három anyától tizenegy kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben lakó ázsiai vadkutyáknál az elmúlt hónapokban, amelyeket a napokban már a közönség is megtekinthet.

2019.04.11 01:30ma.hu

Anya és két lánya csaknem egy időben, néhány hét eltéréssel hozta világra kölykeit - olvasható az állatkert közleményében.

A három legidősebb kölyök februárban látta meg a napvilágot a Dorka nevű nőstény utódaként. Az anyaállat a napokban töltötte be nyolcadik életévét, és már korábban is számos utódnak adott életet. A korábbi években született kicsinyei közül mára két nőstény állat már elérte az ivarérett kort, ők a március 8-án és 14-én született másik négy-négy kölyök anyukái. Mind a tizenegy kölyöknek a Janó nevű hím az apja, ő tavaly érkezett vérfrissítéséként a Novoszibirszki Állatkertből.

Az újszülött vadkutyákból általában nem sokat láthat a közönség, hiszen anyjuk az első hetekre biztonságos, de kívülről nem nagyon látható búvóhelyre, az állatkertben leginkább a kifutóban található fatörzsek alá rejti a kicsinyeket. Mára azonban a kölykök már igen gyakran előmerészkednek rejtekhelyükről, ezért a közönség is megtekintheti őket.

Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, valamint dhole, vagy dól néven is szokták emlegetni. A dhole név az India déli felében beszélt kannada nyelv szókészletéből eredhet, ennek a névnek a magyaros helyesírású alakja a dól.

A faj megritkulásához a természetes élőhelyek zsugorodása mellett a vadászat is hozzájárult. Régebben főleg bundája miatt, valamint sportvadászat keretében lőtték az ázsiai vadkutyákat, sőt egyes területeken kártékony állatként tartották számon, és irtották őket. Ma már a legtöbb helyen természetvédelmi oltalom alatt állnak.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2008 óta foglalkoznak ezzel a fajjal, amelynek természetvédelmi célú szaporítását európai állatkerti tenyészprogram hangolja össze. Az első budapesti kölykök 2009-ben születtek, és azóta ötvennél is több utód jött a világra.

Az itt született kölykök a világ számos kertjébe eljutottak, a franciaországi Thoirytól kezdve egészen a Minnesotabeli Apple Valley-ig. A budapesti vadkutya falka a most cseperedő kölykökkel együtt 17 egyedből áll. Kifutójuk a Nagyszikla oldalában, a tigrisekkel szemben található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.