Bíróság

Hét évet kapott az idősek pénzét elsikkasztó hajdúszoboszlói pénztáros

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat 22 rendbeli sikkasztás bűntettében, 4 rendbeli sikkasztás vétségében és 15 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében.

2019.04.10 17:57ma.hu

Hét év szabadságvesztésre ítélte a Hajdúszoboszlói Járásbíróság szerdán azt a nőt, aki pénztárosként elsikkasztotta a gondozottak pénzét egy hajdúszoboszlói idősotthonban - tájékoztatta a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Dobó Dénes közölte: a bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat 22 rendbeli sikkasztás bűntettében, 4 rendbeli sikkasztás vétségében és 15 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében, ezért hét év börtönre ítélte, valamint véglegesen eltiltotta a gazdasági ügyintéző-pénztáros foglalkozástól. Sz. É. leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlottal szemben több mint 15 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet szerint Sz. É. gazdasági ügyintézőként és pénztárosként dolgozott egy hajdúszoboszlói idősek otthonában. Ő bonyolította le többek között a készpénzes ki- és befizetéseket, átvette a pénzküldeményeket, kezelte az idősek nyugdíját, zsebpénzét. Feladata volt az is, hogy az ellátottak megőrzésre átadott betétkönyveit, értékpapírjait, készpénzletétjeit kezelje, valamint neki kellett adminisztrálnia és átadnia a hagyatékokat is az örökösöknek.

A papíralapú ügyintézés mellett egy pénztárprogramban és egy számítógépes programban is rögzíteni kellett volna a pénzmozgásokat, ezt azonban a vádlott igen hiányosan tette meg, így leplezve az általa elkövetett bűncselekményeket.

A vádlott kilenc idős asszony pénzét sikkasztotta el. Egy 78 éves asszony például a temetésére fizetett be a házipénztárba 500 ezer forintot, 800 ezer forintot pedig az otthon alapítványának akart adományozni, de a pénz elakadt a vádlottnál. Egy másik gondozott 2,4 millió forintot akart letétbe helyezni, a vádlott ezt is eltulajdonította. Több esetben látra szóló betétkönyvekből vett ki százezreket az érintettek hozzájárulása és tudomása nélkül, mivel általános meghatalmazással rendelkezett.

Egy 80 éves gondozottól 1,1 millió forintot szerzett meg így, majd a 220 ezer forint zsebpénzét is magához vette. Egy másik bentlakó számlájáról több részletben másfél millió forintot vett ki, amelyben a sértett temetésére félretett félmillió forint is benne volt - részletezi a vádirat, megemlítve, hogy a 85 éves asszonyt 2015-ben végül az otthont működtető kft. költségén temették el.

Az intézmény csaknem kétmillió forint plusz anyagi terhet vállalt a vádlott miatt, Sz. É. az elsikkasztott 16,4 millió forintból 3,3 milliót térített meg.

Sal Ildikó bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott idősek sérelmére, a bizalmi viszonyt kihasználva követte el a bűncselekményeket.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője fellebbezett a döntés ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.