EP-választás

A választások eredményét követő weboldalt indított az Európai Parlament

Az Európai Parlament az európai parlamenti választások eredményét követő és bemutató új weboldalt indított, amely az összes eddigi európai választás eredményét tartalmazza, és az unió összes hivatalos nyelvén elérhető.

2019.04.10 01:30ma.hu

A magyarul www.valasztasi-eredmenyek.eu címen elérhető oldal az EP-választás utolsó éjszakáján, május 26-án a nemzeti hatóságoktól érkező hírek függvényében valós időben frissül az összeurópai eredménnyel és az egyes országos eredményekkel együtt.

A weboldal 1984-től az Európai Parlament összetételét, 1979-től a helyi pártok és a képviselőcsoportok szerinti lebontást, 2009-től pedig az összes országos európai választási eredményt tartalmazza.

Az oldalon összevethetők a különböző választások eredményei, és amint az első hivatalos becslések befutnak május 26-án, egy kalkulátor segítségével megbecsülhető lesz a parlamenti koalíciók létszáma. Egy alkalmazás révén a weboldal a felhasználó saját igényeihez szabható.

Az oldal információkkal szolgál a tényekről és adatokról a választási folyamattal kapcsolatban, a vezető jelöltekről, valamint ugyanitt friss információ található az Eurobarométer-felmérésekről.

Az Európai Parlament januárban az EP-választásra való felkészülést segítő, útmutatóval ellátott weboldalt is indított arról, hogyan lehet szavazni az egyes tagállamokban.

A magyar nyelvű oldal címe https://www.europai-valasztasok.eu/

Az oldalon megtalálható az összes, választással kapcsolatos információ. Lépésről lépésre, kérdés-felelet formában magyarázza el a nemzeti választási rendszert, és tájékoztat többek között a választás napjáról, a választási korhatárról, a regisztrációs határidőről, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról. Az oldal egyebek mellett az országonként jelölt képviselők számát és a nemzeti választási hatóság elérhetőségét is tartalmazza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.