EP2019

EP-választás - Már 25 pártot vettek nyilvántartásba

Nyilvántartásba vette a Magyar Gazdaság Pártot a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 25-re nőtt a választáson indulni szándékozó jelölőszervezetek száma.

2019.04.08 21:30ma.hu

Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi követelményeknek, az NVB egyhangú döntéssel nyilvántartásba vette a pártot.

Az NVB korábban 24 pártot már nyilvántartásba vett a választásra. A 2014-es EP-választáson 37 pártot vett nyilvántartásba jelölőszervezetként az NVB, közülük mindössze nyolc tudott listát állítani.

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjét május 26-án választják meg, az EP-választás listás szavazással történik, listát bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 23-án 16 óráig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél. Az ajánlások gyűjtése a kampány hivatalos kezdetekor, április 6-án, szombaton indult.

Az Európai Unió tagállamaiban május 23-a és 26-a között kell megtartani az EP-választást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.