Egyeztetés

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság

Öt pont köré rendezve fogalmazták meg a követeléseikről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet.

2019.03.22 02:30MTI

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) arra kérve a kormányt, hogy öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) csütörtökön az MTI-vel.

A sztrájkbizottság öt pont köré rendezve fogalmazta meg a követeléseikről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet, amelyet szerdán adtak át - írták a közleményben.

Az OKSZ azt követeli, hogy emeljék a közalkalmazotti fizetési osztályok első fizetési fokozatait, a köznevelésről szóló törvény vonatkozó jogszabálya szerinti illetményalap számításának vetítési alapja legyen a mindenkori minimálbér, valamint 100 százalékkal emelkedjen a költségvetési törvényben meghatározott, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti illetménypótlék számítási alapja.

Követelik továbbá, hogy azon közszolgálati ágazatok esetében, amelyeknél korábban ágazati pótlékot - bölcsődei, szociális ágazati összevont, kulturális - állapítottak meg, a pótlék összegét számítsák be az illetménynövekedés, a jubileumi jutalom, valamint egyes bérpótlékok számítási alapjába.

Az OKSZ képviseli az MKKSZ kormányzati tisztviselők és önkormányzati köztisztviselők keresetének rendezésére irányuló sztrájkkövetelését.

A sztrájkbizottság az egyeztetések eredményének függvényében dönt az esetleges sztrájk időpontjáról - írták a kormányfőnek címzett levélben.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője Földiák András, a SZEF elnöke. Tagjai a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete és a Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.