Ellátás

Műtétre tolták be a beteget majd fordultak is vissza, mert kiderült, nincs elég műtőssegéd az operációhoz

Egyre rosszabb a helyzet az egészségügyben Magyarországon.

2019.03.20 08:11ma.hu

Hiába tolták be kedd reggel a pácienst a műtőbe, operáció nélkül tolták ki. A második beteget már el se vitték az ajtóig. A 168 óra információi szerint kedden azért nem végeztek érsebészeti műtéteteket a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti baleseti sebészetén, mert nincs elég műtőssegéd a beavatkozásokhoz.

Az egyik beteg hozzátartozójának egy ápoló annyit mondott, hogy nem tudják elvégezni az aznapi operációkat, és szerda reggel érdeklődjön, akkor kiderül, hogy aznap lesz-e műtét. Megkérdezte, hogy ennek mi az oka, nincs-e orvos vagy műszer, amire az ápoló azt felelte, hogy a műtőssegédek egymás után mondanak fel.

Februárban Kunetz Zsombor orvos Facebook-bejegyzése nyomán több lap is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata alapján az intézetben március 1-től május 31-ig szünetel az akut érsebészeti ügyelet, mert nincs elég érsebész szakorvos az ügyelet ellátására. A mostani állás szerint azonban rosszabb a helyzet, mint amit a februári határozat mutatott.

Mint ismeretes, a Fiumei úton volna az akut érsebészeti ügyelet, ahol olyan eseteket látnak el, amelyek nem várhatnak, azonnal operálni kell, mint például egy artériás elzáródást. Az intézetben azonban van baleseti sebészet is, ahol biztosítani kell a balesetben megsérült ér ellátását.

Februárra már csak néhány érsebész maradt, így a baleseti érsebészeti ellátást behívásos alapon még tudták biztosítani. Ez azt jelenti, hogy nem volt bent állandóan érsebész, de amikor szükség volt rá, műtétre be tudták rendelni. Ha viszont nincsen műtőssegéd, akkor nem csak az érsebészet van gondban, ezek a szakemberek ugyanis többféle sebészetet szolgálnak ki.

A Fiumei úti intézményben van például gyermektraumatológia, idegsebészet, általános érsebészet, ezért ha tartósan nincs elég műtőssegéd az intézetben, az akadályozza ezen osztályok működését is. Vagyis más műtéteket is leállíthatnak, nem csak az érsebészeti beavatkozásokat, hanem akár akut baleseti ellátásokat is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.