Új-zélandi terrortámadás

TEK: néhány órát tartózkodott Budapesten az új-zélandi merénylő

2018 októbere és decembere között több európai országban is megfordult, Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt.

2019.03.19 18:40MTI

Csak néhány órát tartózkodott Budapesten az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) eddigi ismeretei szerint ezalatt nem lépett kapcsolatba senkivel.

A TEK az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett: Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án reggel érkezett Romániából a Kőrös Intercity menetrend szerinti nemzetközi vonatjárat utasaként a budapesti Keleti Pályaudvarra, majd - tették hozzá - néhány órával később továbbutazott Ausztriába.

Ellenőrzött információk szerint az ausztrál férfi 2018 októbere és decembere között több európai országban is megfordult, Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt.

Azt írták: az érintett országok partnerszolgálataival kooperálva a TEK továbbra is együttműködik Tarrant tevékenységének felderítésében.

Hétfőn a TEK azt is közölte: a férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett.

A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült.

Az ausztrál merénylőről - aki átalakított félautomata fegyvert használt - kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda nevét is feltüntették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.