Ünnep

Így ünnepli az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját a Google

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Google nyitólapon egy magyar zászló lobog, sőt az egész grafika magyar színeket idéz.

2019.03.15 08:43ma.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Habsburg-ház csak az Orosz Birodalom katonai beavatkozásával tudott győzedelmeskedni. Az 1848-49-es szabadságharc a magyar nemzet történetének talán legismertebb háborús konfliktusa.

Köszönjük, hogy megemlékezik a Google is


Nemzeti ünnep révén országszerte és a határon túl is számos rendezvényt tartanak ma

- A díszünnepséget – amelyen a magyar és a lengyel miniszterelnök is beszédet mond – idén ismét a Nemzeti Múzeum kertjében tartják.
- A Parlament előtti Kossuth téren reggel a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek „A haza minden előtt” mottóval meghirdetett ünnepi rendezvények.
- Innen huszármenet indul a Nemzeti Múzeumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő mond beszédet.
- Délután az Országházban átadják az állami kitüntetéseket.
- Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulóján tartott központi rendezvények keretében a Magyar Nemzeti Múzeumnál délutántól, a budai Várban egész nap számos rendezvénnyel várják az ünneplőket, családokat.
- Délután a CÖF-CÖKA és a Gazeta Polska civil klubjai is megtartják hagyományos megemlékezésüket a Bem József téren.
- Az ellenzéki pártok többsége a fővárosban tart rendezvényt a nemzeti ünnepen: a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Liberálisok, a Momentum részvételével délután közös ellenzéki megmozdulás is lesz a Szabad sajtó úton.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.