Közlekedés

Egy magyar Gripen balesete miatt leállt az éleslövészet

Lapértesülés szerint a levegőben megsérült az egyik magyar Gripen vadászrepülőgép a héten kezdődött éleslövészeten, ezért felfüggesztették az éles gyakorlatokat.

2019.03.13 07:00Ma.hu

Az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén hétfőn kezdődött a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászrepülőgépeinek éleslövészettel egybekötött szakfelkészítése. Egy baleset miatt keddtől már csak úgynevezett száraz begyakorlásokkal folytatódik a kiképzés - írja a veol.hu. Az eset kivizsgálásáig tehát nem lő egyelőre többet egyik magyar katonai vadászgép sem.

A lap úgy tudja: a repülőgép-fedélzeti gépágyús éleslövészet során a fegyverben csőrobbanás következett be, a szétrepülő szilánkoktól valószínűleg megsérült a vadászrepülőgép is. Az informácik szerint az eset során személyi sérülés nem történt, a repülőgép pedig sikeresen visszatért kecskeméti bázisára.

A lap megkereste a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztályát, se egyelőre nem kaptak választ kérdéseikre.

Legutóbb hasonló baleset egyébként 1990. április 26-án történt az akkor még működő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred Mi-24-es harcihelikopterével, amikor is éjszakai kiképzési lövészeten a helikopter szárnypilonjaira függesztett 30 mm-es gránátvetőben a lövés során felrobbant az egyik lövedék, repeszeivel több sérülést okozva a technikai eszközben. Szerencsére személyi sérülés akkor sem történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.