Ellátás

Az induló nyugdíj függne a felnevelt gyermekek számától

Az új nyugdíjreform-javaslat szerint a gyermektelenek nyugdíja 40, az egygyermekeseké 20 százalékkal csökkenne.

2019.03.11 14:06ma.hu

A nyugdíjreform-javaslat ötlete - számok nélkül - a jegybank versenyképességi programjában szerepel, a javaslattevők által ajánlott konkrét számokra Simonovits András nyugdíjszakértő hívta fel a figyelmet. Fontos tudni, hogy e javaslat még nem kormányjavaslat!

Röviden és tömören: az MNB azt javasolja, hogy az induló nyugdíj függjön a felnevelt gyermekek számától. A kétgyermekesnek maradna a korábbi nyugdíj, a nagycsaládodosknak többletgyermekenként 20 százalék adódna hozzá. 0 és 1 gyermek esetén viszont 40 és 20 százalék vonódna le. Ez a nyugdíjszakértő szerint túl erőszakos reform lenne. Jelenleg csak a francia nyugdíjrendszer ad szerény, 10 százalékos bónuszt legalább 3 gyermek után, lefelé nincs büntetés. Magyarországon volt már gyermektelenségi adó a Rákosi-rendszerben, de akkor csak a férfiakra vonatkozott, most azonban a nők is fizetnének.

Az MNB arra is javaslatot tesz, hogy a családi adókedvezményt vegyék figyelembe a nyugdíjalapnál. Jelenleg a  nyugdíjszámításban figyelembe vett éves nettó kereset nem tartalmazza a 2011-ben bevezetett családi adókedvezményt. Így hiába marad egy viszonylag jól kereső 3 gyermekes családnak havi 99 ezer forint az eredeti szja-ból, a nyugdíjban ez a többlet nem jelenik meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.