Gazdaság

Brexit - A kormány törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek

A magyar kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a britek Európai Unióból történő rendezetlen kilépése esetén szükséges egyes törvények módosítására vonatkozó javaslatát.

2019.03.01 19:48ma.hu

A törvényjavaslatban szerepel, hogy rendezetlen kilépése esetén az Egyesült Királyság az európai uniós tagsága megszűnésétől harmadik államnak minősül.

A javaslat többek között a munkanélkülieknek járó társadalombiztosítási, nyugdíj- és egészségbiztosítási, családtámogatási, valamint megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátások jogosultjait illetően állapít meg szabályokat. Rendezi a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők vonatkozásában a beutazási és letelepedési kérdéseket, illetve az olyan ügyvédek kamarai tagságának helyzetét, akik az Egyesült Királyság állampolgárai.

Schütt Attila, a Deloitte adóosztályának menedzsere az MTI-nek pénteken küldött közleményben hangsúlyozta, a törvényjavaslatból látható, hogy a magyar kormány is készül az egyre valósabb lehetőséggé váló megállapodás nélküli Brexitre, a határidő közeledésével adóhatósági útmutatók is megjelentek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, amelyek az egyes alternatívákról és a kapcsolódó adó- és vámkérdésekről adnak tájékoztatást.

Gábor Zoltán, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere arra hívja fel a figyelmet, hogy a Brexitre való felkészülés minden esetben égető szükséglet, akkor is, ha az elmúlt napok eseményei alapján a kilépés időpontjának elhalasztása egyre valószínűbb.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.