Szlovák újságíró-gyilkosság

Magyarországon vette fegyverét Kuciak gyilkosa

Műhold segíthette az elfogását.

2019.02.26 08:43ma.hu

A kettős gyilkosság áldozatait - egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és menyasszonyát - tavaly február végén találta meggyilkolva a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságíró halála - akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg - közfelháborodást váltott ki az országban.

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc személyt vett őrizetbe Ján Kuciak oknyomozó újságíró és mennyasszonya meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás során.

Később gyilkosság elkövetésének alapos gyanúja miatt hármójuk ellen eljárást indítottak. Köztük volt a kettős gyilkosság állítólagos elkövetője Tomás Sz., akit a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó és Alena Zs. is, akit a rendőrség a bűntény közvetlen megrendelőjének tart, annak a személynek, aki hetvenezer eurót juttatott a gyilkosság végrehajtójának.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a pár életét kioltó gyilkos Zebegényben vette a fegyverét. Tomás Sz.-t több nyom is lebuktatta, többek között a gyilkosság helyszíne, Nagymácséd felett elhaladó amerikai műhold is.

A Zebegényben 3 ezer euróért szerzett Parabellum ügyében a magyar rendőrség eljárást folytat az eladó ellen is, lőszerrel való visszaélés gyanújával. Eljárás folyik a fegyver előző eladójával szemben is.

A Magyar Nemzetlap úgy tudja, hogy egy amerikai műhold képei is hozzájárultak a feltételezett bérgyilkos elfogásához: a felvételsorozaton felismerhető a merénylő, látható, hogy bemegy Kuciakék otthonába, és onnan nem sokkal később kijön. Igaz, amerikai források hivatalosan nem erősítették meg a képek létét, de nem is cáfolták. Az ilyenfajta együttműködést a gyakorlatban sem a CIA, sem az FBI nem kommentálja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.