Eredmény

Három év börtönre ítélték korrupció miatt Mengyi Rolandot

Mellékbüntetésként négymillió forint pénzbüntetéssel és hat év közügyektől eltiltással is sújtották.

2019.02.22 07:40MTI

Három év börtönre ítélte Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Mellékbüntetésként Mengyi Rolandot négymillió forint pénzbüntetéssel és hat év közügyektől eltiltással is sújtották.

Az ügynek hét vádlottja van, Mengyi Roland a hatodrendű, vádlott-társai közül még egy kapott letöltendő börtönbüntetést, két és fél évet. A többi öt vádlottat felfüggesztett börtönbüntetéssel, pénzbüntetéssel, illetve foglalkozástól eltiltással sújtották, továbbá az egyik vádlottat 5 millió forintos vagyonelkobzással is.

A vád lényege, hogy Mengyi Roland 2015-ben fideszes országgyűlési képviselőként megígérte két tiszaújvárosi vállalkozónak: 10 millió forintos kenőpénzért cserébe közbenjár annak érdekében, hogy jogellenesen, valós teljesítés nélkül elnyerjenek mintegy félmilliárd forintos, szociális szövetkezeteknek szóló uniós pályázatot.

Az ügyben a pályázás nem sikerült. A bíró megfogalmazása szerint a költségvetési csalás vonatkozásában "alkalmatlan kísérlet" történt, ugyanis a dokumentumokat a szükséges aláírások hiányában nem bírálták el, így a vádlottak vagyoni hátrányt sem okozhattak és nem is okoztak. Az aktív vesztegetők, a pályázók esetében a korrupciós cselekmény minősítése hivatali vesztegetés volt.

A bíró elmondta, hogy egyes vádlottaknak a vádbeli időszakban, 2015-ben lehallgatott telefonbeszélgetései, illetve 2016-ban a nyomozás során tett magukat és társaikat is terhelő, beismerő vallomásai javarészt egybehangzóan és meggyőzően bizonyítják a költségvetési csalást.

A több mint hatórás indoklás során a bíró sok telefonlehallgatásból, illetve vádlotti vallomásból idézett, ahol a jelentkezők arról beszéltek, hogy a "pályázat le van beszélve", ugyanakkor a rendelkezésre álló idő alatt képtelenség megvalósítani, csak a kiszámlázásra maradt idő, 50 vagy 90 százalékot vissza kell osztani.

Amikor a pályázók a passzív vesztegetőknél, azaz a megvesztegetetteknél kifogásolták a kenőpénz mértékét, egyes vallomások szerint Mengyi Roland, illetve egyik vádlott-társa arról beszélt: "ez a pénz a miénk", "nem hagyjuk veszni", "vagy így, vagy sehogy".

A bíró szerint egyedül a visszaosztás mértéke és a teljesítés teljes egészében, vagy részben fiktív jellege lehet kétséges: az e tekintetben ellentmondó vallomások miatt a vádlottakra legkedvezőbb változat került az ítéletbe. E szerint legkevesebb 3x20 millió forint plusz áfát kapott Mengyi Roland és érdekköre, a pályázók, és a pályázatírók, ami összesen legkevesebb 75 millió forint.

Miközben az aktív vesztegetők, a pályázók elismerték a vádakat, a passzív vesztegetők tagadták bűnösségüket.

A befolyással üzérkedés vádpontjával kapcsolatban a bíróság bizonyítottnak látta: a Voldemortként - a Harry Potter történetek gonosz szereplőjeként - emlegetett Mengyi Roland két részletben összesen 10 millió forint - ahogy a vallomások szerint nevezte - "alkotmányos költséget" is kért azért, hogy közbenjárjon az uniós forrásokból finanszírozott félmilliárdos pályázat megnyeréséért.

A bíró az ügyben megállapította Mengyi Roland irányító szerepét, ugyanakkor elmondta: a vádirat nem terjedt ki arra, hogy az "alkotmányos költséget" Mengyi Roland valóban továbbította-e az érdemi döntéshozatal befolyásolásáért, ezért vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés ennek a cselekménynek a minősítése.

Az ügyész Mengyi Roland és három társa esetében az ítélet súlyosításáért fellebbezett, más vádlottaknál csak az indoklás egyes részleteit támadta. A pályázók enyhítésért, Mengyi Roland és két társa felmentésért fellebbezett, így az elsőfokú ítélet nem jogerős, a büntetőper másodfokon folytatódik.

Mengyi Roland az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, álláspontja szerint csak félreértés történhetett. Csütörtökön az indoklás egyik szünetében újságíróknak azt mondta: "abszurd az egész", mintha neki kellene bizonyítania ártatlanságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.