Gyász

Katonai tiszteletadás nélkül temették el Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornokot

Az NNI igazgatójának nem járt ugyanis semmi.

2019.02.16 10:01ma.hu

Mint ismeretes, életének 62. évében meghalt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Bezsenyi Mihály, miután főbe lőtte magát. A dandártábornok nyomozóként korábban számos nagy ügy, mások mellett Fenyő János médiamágnás megölésének vizsgálatában is részt vett. Állítólag hosszabb ideje súlyos betegséggel küzdött. A héten volt a temetése, mindenféle ceremónia nélkül, 30 év szolgálati viszony után. Csupán a nagy számban megjelent kollégák, barátok mutatták, mennyien tisztelték.

Ugyanis a 6/2013 (III.27.) BM rendelet 14. § (6) c. bekezdése értelmében öngyilkos nem lehet se hősi halott, se a szolgálat halottja.


Azonban ott van a 17. § (3) bekezdése is a Lemil.blog.hu szerint:

"A hősi halottá, illetve a szolgálat halottjává minősített elhunyt személy temetéséhez - a hozzátartozók véleményének figyelembevételével - a rendvédelmi feladatokat ellátó szervtől díszalegységet és zenekart kell, a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv halottja esetében lehet biztosítani. A rendvédelmi feladatokat ellátó szerv halottja, a központi szerv, illetve a területi jogállású szerv halottja, továbbá az arra érdemes nem minősített halott esetén a hozzátartozók egyetértése mellett az elhunyt ravatalához és sírhelyéhez díszőrség biztosítható."

Lássuk mit ír a Hszt-t (2015. évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról):

263. § (1) A kegyelet hivatalos kifejezéseként a 262. § szerinti elhunytat - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - végtisztesség megadásaként - az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó hozzájárulása esetén - katonai tiszteletadással, az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó kérésének megfelelően polgári szertartással vagy vallási közösség által végzett vallásos szertartással kell eltemetni.

(2) Nem illeti meg az (1) bekezdés szerinti katonai tiszteletadással történő eltemetés azt, aki a halálát szándékosan maga okozta, vagy akinek a halála önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotának következménye.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmények figyelembevételével a (2) bekezdésben foglalt esetben is lehetséges a katonai tiszteletadással történő eltemetés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.