Tragédia

Az Élet Iskola alapítója fulladt meg a jeges tóban Bárdudvarnokon

Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója veszítette életét vasárnap úszás közben.

2019.01.14 07:01ma.hu

Szombathelyi Tibor, az Élet Iskola megálmodója veszítette életét vasárnap úszás közben Bárdudvarnokon, közölték a Facebookon.

A 24.hu cikke szerint a férfi telente is gyakran megmártózott a nyílt vízen. Vasárnap léket vágott a jégen, alámerült, de úszás közben a jég alá szorult. Az áldozatot a parttól 30 méterre, 6-8 centiméteres jég alatt találták meg.

Az 53 éves korában elhunyt Szombathelyi Tibor a permakultúra elvei szerint építette gazdaságát immáron bő két évtizede, miután párjával úgy határoztak, hogy egy természetközeli helyen akarják felnevelni gyermekeiket.

Az ország 2015 környékén ismerhette meg őt, amikor 20 év tapasztalatait, ember, állat és növény együttélésének harmóniáját osztotta meg a nagyközönséggel Facebook-oldalán. Az egyszerű és természetközeliség modernkori úttörőjének nevezték, aki a szemléletmódváltásban és a szükségletek minimalizálásában látta a jövőt.

Célja az volt, célja, hogy minél többen álljanak fel a számítógép mellől, és lépjenek ki a valódi életbe. Ezért indította útjára az Élet Iskola társadalmi szemléletformáló rendezvénysorozatát.

Szombathelyi Tibor tevékenysége után hatalmas volt az érdeklődés. Facebook-oldalát 17 ezren követték, országszerte előadásokat tartott és egy ideje saját birtokán fogadta az érdeklődőket, akiket megérintett életfilozófiája és akik szerettek volna változtatni életüket.

Az Élet Iskola alapítója korábban a sonline.hu-nak adott interjújában arról beszélt, a vidéki élet népszerűsítését tűzte ki célul a szemléletváltáson keresztül. Nem hitt a fogyasztói világban, világéletében lázadó típus volt, és nem fogadta el, amit a társadalom rá akart kényszeríteni.

Az foglalkoztat, hogy megmutassam az embereknek: az elvárások nem működnek, ehelyett oda kell tennie magát az embernek, ha előre akar jutni. A világgazdaság nem működhet jól, mert rengeteg a potyautas. Az emberek azt érzik, nincsenek a helyükön. Alulról lehet változtatni, megmutatom, hogy én hogyan csináltam. A szükségletek minimalizálásán keresztül biztosítottam a megélhetést vidéken, mert egy dologból lehet megélni, az a föld - nyilatkozott a lapnak két évvel ezelőtt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.