Ellátás

Nem fizetik ki a nyugdíjakat

Csúszik a nyugdíj kifizetése a mai napon.

2019.01.11 11:18ma.hu

Péntek reggel több olvasó is jelezte az Index felé, hogy nem érkezett meg a nyugdíja. A bankok szerint lehet, hogy hétfőig csúszhat a kifizetés, délelőtt háromnegyed tizenegykor viszont az alábbi közleményt adta ki a Magyar Államkincstár:

Nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél

A Magyar Államkincstár felhívja a figyelmet, hogy nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésében.  A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg.  A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.  A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak el.

Az olvasók péntek délelőtt az alábbiakat írták a tapasztalataikról:

„Eddig sohasem fordult elő, hogy reggel 8-kor ne legyen a folyószámlámon a nyugdíj – ez ma megtörtént."

"Az államkincstár azt mondja, elutalta, a bankok azt mondják, ők bizony nem kapták meg! Arra hivatkoznak, hogy GIRO probléma van, de akkor minden banknál?"

A jogszabályok szerint a januári nyugdíjat január 11-én kell átutalni. Eddig az esedékesség napján reggel már elérhető volt a számlán, ma pedig (09 óra 40 perckor) még nem érkezett meg. Én az OTP-nél, a nejem pedig egy másik banknál vezeti a számláját, de egyikünknek sem utalták át a nyugdíjat – írták, de telefonon is többen jelezték, hogy ugyanez a helyzet náluk. Egy másik olvasónk azt írta, Giro tájékoztatása szerint pénteken napközbeni elszámolás keretében küldik a bankoknak a tételeket.

Nem sokkal később egy közlemény jelent meg az OTP honlapján:

Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik.  Megértésüket köszönjük.

A CIB azt írja a honlapján, „a mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani az alábbi elérhetőségeken:"

Más állami juttatások kifizetésével is gondok lehetnek, egyik fórumban például arról is írnak, hogy ápolási díj és rokkantsági járadék sem érkezett meg. Egy olvasó azt írta az Indexnek, árvaellátása miatt hívta a nyugdíjfolyósítót, neki azt mondták, hogy később fognak utalni, lehet, hogy már ma délután, de valószínűleg csak hétfőn érkezik meg a számlájára a pénz. Egy másik olvasó azt írta, óraadóként tanít egy szakgimnáziumban, a bérét a MÁK bérszámfejti, és utalja, azonban hozzá sem érkezett meg a pénz.

„Mivel van elektronikus bérjegyzék, látom, hogy a bérszámfejtés 2018. január 9-én megtörtént. Normál esetben másnap a számlán szokott lenni a fizetésem, de jelenleg még ma sem érkezett meg. (Korábban egyszer már előfordult, hogy a bérszámfejtést követő napon nem, de utána azonnal megkaptam.) A főállásomban is a MÁK bérszámfejt és utal, a bérszámfejtést követő napon mindig meg szokott érkezni a fizetés" – írta.

A nyugdíjakat minden hónap tizenkettedikén szokták folyósítani, azonban ez a nap januárban szombatra esik, így pénteken kellene megérkezniük.

Az ügyben kereste a lap a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot, a telefonszámaikon elérhetetlenek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.