Betegség

Ezekben halnak meg a legtöbben Magyarországon

Rákban és krónikus megbetegedésekben.

2019.01.10 11:10ma.hu

Az utóbbi napokban ismét előkerült az Eurostat statisztikája arról, hogy az észak-magyarországi régióban halnak meg a legtöbben Európában krónikus megbetegedésben. Megnéztük az adatokat, egész Magyarországra lesújtó a statisztika, és nem csak a krónikus megbetegedéseknél - írta az Átlátszó.hu.

A krónikus megbetegedéseknél nem pusztán az a hír, hogy az észak-magyarországi régióban halnak meg bennük a legtöbben, hanem az, hogy a hét magyar régióból öt is benne van a tíz legmagasabb számot mutató európai régióban a több mint háromszázból.

Ugyanez az eusostatos statisztikai közlés azonban a 100.000 lakosra jutó rákban elhunytak számát is tartalmazta, ami még durvább, mivel az első tíz régióban mind a hét magyarországi régió szerepel, az első négy helyen pedig magyar régiók szerepelnek.

Ez a statisztika azonban nem friss (2015-ös adatokat mutat), ahogy az Eurostat adatközlései általában két-három éves késéssel jelennek meg területalapon is (ekkorra érkeznek be az országokból és ekkorra dolgozzák fel őket), így érdemes ezeket ennek tudatában értékelni, mert lehet, hogy azóta javult, vagy romlott a statisztika. Ezt nem tudni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.