Demonstráció

A tüntetők áttörték a rendőrsorfalat a Lendvay utcában, EU-s zászlóval felmásztak a pártszákház teraszára

A Lendvay utcai Fidesz-székháznál rendőrsorfal várta őket, amit gyorsan áttörtek.

2018.12.12 19:32Ma.hu

A szerdai parlamenti nap végére több száz ember gyűlt össze a Kossuth téren, hogy tiltakozzon a rabszolgatörvénynek nevezett, túlórakeretet iszonyatosan megnövelő törvény és a különbírósági törvény ellen, na meg a mód ellen, ahogyan a Fidesz keresztül vitte a jogszabályokat a rendszerváltás utáni magyar politikatörténet legbotrányosabb ülésnapján.

A tüntetőkhöz 5 óra tájban Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője intézett felhívást a téren egy megafonból, azt mondta, induljanak sétálni a Margit híd felé.

Tordai békés sétára hívott, azt mondta, el kell magyarázni mindenkinek, akivel találkoznak, mi a baj a rabszolgatörvénnyel, majd a séta végeztével visszatérnek a Kossuth térre.

A tömeg a hídon a Demokráciát! és Gyertek velünk! jelszavakat skandálta. Az úttest felszabadítása érdekében a rendőrség lezárta az autók előtt a hidat, senkit nem engednek felhajtani.

A hídon több tüntető leült, volt, aki olvasni kezdett. A tömeg közben nagyjából 1000 fősre duzzadt. Fél hat táján viszont a tömeg elindult az Oktogonra.

A körúton zúgott a Mocskos Fidesz! és Orbán Viktor múlhatatlan mondása, a Boldog karácsonyt. Hat órakor pedig a tömeg megindult a Hősök tere és a Lenday utcai Fidesz-székház felé.

A Lendvay utcánál már rendőrsorfal várta a tüntetőket, akik Meghoztuk a túlórapénzt!, és Konzultálni jöttünk! felkiáltásokkal közelítettek a rendőrök felé. Nem sokkal később át is törték az utcát biztosító rendőrsorfalat.

A 444.hu tudósítója szerint a tüntetők ezután felmásztak a pártszékház teraszára, ahol EU-s zászlót lobogtattak.

A teraszra mászó demonstrálókat azonban nem sokkal később lemásztak, és a rendőrsorfal is visszaállt, a mögéje szoruló tüntetőket kiszorítják az utcából. Közben néha újra beindul a dulakodás a rendőrökkel.

Tordai Bence ekkor megafonnal szólította fel a tömeget arra, hogy térjenek vissza a Kossuth térre, de az emberek nem igazán akartak visszaindulni. A tüntetők kiszorítása tovább folyt, ám ekkor könnygáz vagy gázspray szaga kezdett terjedni a területen, aminek hatására az a néhány tüntető, aki még ott maradt a Lendvay utca és a Dózsa György út sarkán, újra megindult a rendőrsorfal felé. Ettől függetlenül nem biztos, hogy a rendőrök vetettek be könnygázt, a tüntetők közül is kifújhatott valaki valamit.

Ezután a tömeg oszlani kezdett, molinós, skandáló egyetemisták az Oktogonra mentek, mások a Kossuth térre akartak visszamenni. A Fidesz-székháznál lassan kiürültek az utcák, csak a rendőrök maradtak, a Dózsa György úton nem sokkal hét óra után meg is indult a forgalom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.