Demonstráció

Rabszolgatörvény: a német szakszervezetek is kiállnak a magyarok mellett

A német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens összüzemi szakszervezetei is szolidaritásukról biztosították a magyar dolgozókat a rabszolgatörvényként elhíresült új, a Munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozva.

2018.12.08 19:49ma.hu

A Vasas Szakszervezeti Szövetség "Munkaidő, amely mellett élni is tudsz - legyen ez így Magyarországon is!" címmel közös nyilatkozatot kapott a német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens összüzemi szakszervezeteitől - írja a Mérce.

A portálon olvasható nyilatkozatban - amelyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) által szombaton szervezett tüntetésen is ismertettek - a szakszervezetek szolidaritásukról biztosítják a magyar dolgozókat, emellett az országok munkakörülményei közötti fontos különbségekre hívják fel a figyelmet.

Felszólítjuk vállalataink vezetőit, hogy gondoskodjanak arról, hogy a magyar szakszervezetek az üzemekben kollektív szerződéseket és bérmegállapodásokat köthessenek, amelyek célja a jó fizetés és az egészséges munkafeltételek biztosítása. Felszólítjuk őket, hogy lobbi-tevékenységüket Magyarországon arra használják, hogy a szakszervezetek és a munkavállalói érdekképviseletek jogai és munkafeltételei javuljanak. Magyarországon a vonzó munkahelyek legjobb garanciája a megfelelő érdekvédelmi jogok és az autonóm kollektív szerződés megkötésének biztosítása - olvasható a nyilatkozatukban.

Emellett megjegyzik, hogy míg Magyarországon az árak szinte nyugat-európaiak, a bérek a német negyedéd-harmadát teszik ki - ennek megfelelően a munkások anyagi problémáit nem a túlórákkal kellene megoldani, hanem a bérek emelésével.

A német szakszervezetek emellett a hároméves elszámolási időkeretet is elfogadhatatlannak tartják.

Máshonnan is jött tiltakozás

A Mérce megjegyzi, hogy a Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf jegyezte módosítót a német szakszervezetek mellett múlt héten elítélte az egyik legnagyobb nemzetközi szakszervezet, az IndustriALL Global is. Európai szervezetük, a vasas szövetségese, az IndustriALL Europe december 6-7-én Pozsonyban tartott Kollektív Tárgyalás Konferenciáján a küldöttek szintén a magyarországi szakszervezeti követelések támogatása mellett döntöttek. 38 ország 177 szakszervezetének, valamint 7 millió dolgozó nevében az industriAll Európa visszautasítja a kormánypárt, a Fidesz által benyújtott módosító javaslatot, amely a lehetséges túlóra 400 órára emelését, valamint a munkaidőkeret 12-ről 36 hónapra emelését célozza - fogalmaztak a közleményükben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.