Ellátás

Átalakíthatják a sürgősségi rendszert - lesz, aki orvossal sem találkozik

Lapértesülés szerint nagy átalakítás várható a sürgősségi ellátásban, osztályozni fogják a betegeket.

2018.12.03 10:51ma.hu

A Népszava értesülései szerint átalakítják a hazai sürgősségi ellátórendszert, mégpedig úgy, hogy első körben minden beteget osztályoznak majd, és a besorolás alapján döntenek arról, milyen ellátást kell kapnia. Ezt a feladatot a lap szerint speciálisan képzett diplomás ápolók fogják végezni, ők döntenek arról, hogy kinek milyen kezelésre van szüksége.

„Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók.
Az utóbbi két csoportba tartozókat úgynevezett „akut alapellátási egységhez” irányítják. Ez a kórházakban egy új, a funkcióját tekintve leginkább az alapellátási ügyeletnek megfelelő lesz. Itt egy mentőtiszt, vagy szintén egy diplomás nővér ellátja a panaszost, ha kell adnak fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót, megszervezheti a nem azonnali, következő vizsgálatát, és ha jobban van hazaengedheti, állapotrosszabbodás esetén visszaküldheti állapot osztályozásra” – olvasható a cikkben.

A Népszava idéz egy becslést is, mely szerint a sürgősségire érkezők jó 60 százalékának nincs szüksége azonnali ellátásra. A magas szám részben annak köszönhető, hogy sokak munkaidő után tudnak csak orvoshoz menni (vagy hónapokat kellene várniuk egy hasi ultrahangra például), amikor viszont a háziorvos már nem rendel. Másokat pedig a háziorvosok irányítanak a sürgősségire.

A maradék 40 százaléknak viszont az új koncepció szerint legfeljebb négy órán belül orvosi ellátást kell kapnia.

Az új ellátási forma a mentők válláról is leveszi a teher egy részét, mert eddig sokszor előfordult, hogy a kórházak hosszasan várakoztatták őket a betegfelvétellel – addig viszont a mentőautó nem tudott más esetekhez kimenni.

A lap szerint új elem lesz a sürgősségi ellátásban az akut alapellátókon kívül a diszpécser, aki a váróban fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban. Ő "segít összeállítani a szükséges betegdokumentációt, illetve szervezi az esetleges elhelyezésüket a kórház valamelyik osztályán."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.