Ennyi

Bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát orvoshiány miatt

A PIC osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra.

2018.11.27 18:36Ma.hu

December 15-én bezárják a Honvédkórház országos elismertségű koraszülöttcentrumát, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek - tudta meg a Hvg.hu. A lap információi szerint kedd délelőtt tartottak válságértekezletet a kórházban arról, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény Perinatális Intenzív Centrumát (PIC).

Az Index egészségügyi forrásokból megtudta: a koraszületteket december utolsó két hetében a János kórházban fogják ellátni. A János kórház dolgozói ezt már napokkal ezelőtt tényként kezelték. Azt nem tudni, hogy a János szintén kapacitásproblémákkal küszködő PIC osztályán hogyan fogják ellátni a még több érkező koraszülöttet. Úgy tudni, emellett a Semmelweis Egyetem női klinikája is fogad majd PIC-en kezelt koraszülötteket.

A PIC osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra, nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). A Honvédkórházé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike, ami 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad. A Honvédban lévő PIC 2012-2013-ben összesen bruttó 112 millió forintos fejlesztést valósítottak meg uniós forrásból, derül ki a kórház honlapjáról.

A Hvg szerint fél év alatt hét szakorvos távozott, felmondásuk oka a megbecsültség hiánya és az alacsony fizetés volt. Ugyanezt mondták a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozói, vagy a nagy számban távozó radiológusok is.

A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre, december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges, írja a Hvg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.