Hajléktalanok

Lezárhatják éjszakára Budapest nagy aluljáróit

Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára fizikailag is lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után.

2018.11.19 15:32ma.hu

"Én kértem, hogy vizsgálják meg a nagyobb fővárosi aluljárók éjszakai lezárásának lehetőségét és következményeit” – mondta az Indexnek Tarlós István arra a kérdésre, hogy ismeri-e a nyilvánosságra került kormányzati előterjesztést.

Mint arról a Hvg.hu beszámolt, Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára fizikailag is lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után, legalábbis erről szól a tervezet.

Tarlós közölte, hogy az előterjesztést a kormány nem tárgyalhatja nélküle, mert fővárosi érintettségű, és az ügyben a fővárosi közgyűlésnek is határoznia kell. A főpolgármester hozzátette: még gondolkodik, hogyan és mikor érdemes lépni az ügyben, mert amikor mínusz van, az speciális helyzet.

A Hvg.hu szerint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei már ki is dolgozták, hogyan zárnák le a kiemelt gyalogos-aluljárókat éjszakára. A javaslat szerint ez két ütemben történne, mivel jelenleg nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos, felszíni átkelése, hiszen nincsenek mindenhol kiépítve az ehhez szükséges átkelők, lámpák.

Az első ütemben azt a 9 kiemelt aluljárót zárnák le még 2018-ban – vagyis akár heteken belül –, ahol a felszínen "forgalomtechnikai módosítás nélkül” már biztosított a gyalogosközlekedés, már kiszámolva azt is, hány kijáratot kell egy-egy helyen blokkolniuk éjszakára:

-Deák tér aluljáró – 5 kijárat
-Corvin negyed aluljáró – 10 kijárat
-Kálvin téri aluljáró – 7 kijárat
-Újbuda-központ aluljáró – 4 kijárat
-Móricz Zsigmond téri aluljáró – 11 kijárat
-Ecseri úti aluljáró – 3 kijárat
-Váci út–Csanády u. aluljáró – 4 kijárat
-Boráros tér 1. – 3 kijárat
-Lehel tér déli aluljáró – 4 kijárat

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.