Csalás

Gyanúsítottként hallgatták ki Simonka György országgyűlési képviselőt

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) gyanúsítottként hallgatta ki Simonka György (Fidesz) országgyűlési képviselőt.

2018.11.15 18:36MTI

Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.

Keresztes Imre főügyész az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Simonka György csütörtöki gyanúsítotti kihallgatásán panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a bűncselekmény elkövetését és a későbbiekben tesz vallomást.

A főügyész felidézte: hétfőn érkezett meg az ügyészségre az Országgyűlés elnökének értesítése Simonka György mentelmi jogának felfüggesztéséről.

A KNYF a héten a Nemzeti Nyomozó Iroda egységeinek közreműködésével több helyszínen hajtott végre összehangolt nyomozati cselekményeket. A hatóságok több ingatlanban tartottak kutatást, bizonyítási eszközöket, vagyontárgyakat foglaltak le.

A megalapozott gyanú szerint Simonka György tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a magyar költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult - olvasható a közleményben. Az eddig beszerzett adatok alapján a Simonka György rendelkezései szerint lebonyolított beruházásokhoz kötődően okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzmosás elleni információs irodájának feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség eddig 34 embert hallgatott ki gyanúsítottként, valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az Országgyűlés október 29-én egyhangú döntéssel függesztette fel Simonka György mentelmi jogát. A kormánypárti politikus mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte a KNYF nyomozása miatt, egy képviselőt ugyanis csak akkor lehet kihallgatni gyanúsítottként, ha nem védi a mentelmi jog.

Az ügyészség korábban az közölte: Simonka György és társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették a tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét - általában 45 százalékát - szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

Az ügyészség szerint Simonka György 2009 végén határozta el, hogy kiépít egy személyi kört a támogatások jogtalan igénybevételéhez. A NAV 2014 júliusában indított nyomozást költségvetési csalás bűncselekménye miatt, az ügy 2016 februárjában került a KNYF-hez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.