Nyögdíj

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Minden nyugdíjas rosszabbul járhat novembertől.

2018.11.14 13:29ma.hu

Az év vége felé egyre többször merül fel a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem.

Amíg az ellátásban részesülő személy adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az év első napján kötelező minimálbér 18-szorosát, azaz idén 2 484 000 forintot, a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától az év végéig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni – írta az Adózóna.

A nyugellátásban részesülő személynek kötelezettsége bejelenteni azt a tényt, hogy a keresőtevékenységből származó nyugdíjjárulék alapja meghaladta a fenti összeghatárt, azonban ettől függetlenül a nyugdíjfolyósító szerv az állami adóhatóság adatszolgáltatása alapján hivatalból intézkedik az ellátás fentiek szerinti szüneteltetéséről.

Az éves keretösszeg elérése miatti nyugdíj szüneteltetését nem befolyásolja, hogy a keretösszeg elérését követően az érintett személy megszünteti-e a munkaviszonyát. Az e jogcímen történő szüneteltetés azonban csak az adott éven belül áll fenn, azaz a követő év januárjától a nyugellátást automatikusan újra folyósítják.

Mire számíthatnak amúgy a nyugdíjasok?

Vajon a 2019. januárjában és a jövő évi emelés képes lesz-e ellensúlyozni az infláció romboló hatását? A nyugdíjguru.hu adta meg a választ:

A nyugdíjakat 2012-től minden év januárjában az emelés évére a költségvetési törvényben tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ám joggal aggódhatnak a nyugdíjasok, ugyanis a legfrissebb MNB-jelentések szerint az infláció mértéke már 2018 végére is meghaladhatja a 3,4 százalékos mértékét, amit a jövő januári 2,7 százalékos emelés nem lesz képes kiegyensúlyozni, vagyis 2019. novemberéig (az akkor várható emelési korrekció időpontjáig) a nyugdíjak vásárlóértéke a kormányzati ígéretek ellenére is csökkenni fog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.