Vírus

Nébih: ismét megjelent az afrikai sertéspestis a romániai Bihar megyében

A 3 kilométeres sugarú védőkörzet és a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik.

2018.11.10 09:40MTI

Afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét erősítették meg a romániai Bihar (Bihor) megyei Érselénden (Silindru) október 30-án, a védő- és megfigyelési körzetek egy része Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken honlapján.

A tájékoztatás szerint a Román Állategészségügyi Hatóság ASP vírus jelenlétét erősítette meg a Bihar (Bihor) megyei Érselénd (Silindru) település két kis létszámú házisertés-állományában. Az ezek körül elrendelt 3 kilométeres sugarú védőkörzet és a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik.

Ezek az esetek ismételten bizonyítják, hogy a hazai kis- és nagy létszámú sertéstartók számára, a betegség megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében, kiemelten fontos a járványvédelmi előírások fokozott betartása - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Az afrikai sertéspestis - amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a hivatal honlapján a http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.