Gazdaság

Ezentúl csak keleti devizában bocsátunk ki devizakötvényt

Megszólalt Orbán a magyar euró esélyeiről.

2018.11.09 15:42ma.hu

A Reuters tudósítása szerint Orbán úgy fogalmazott: Az európai közösség szerves része szeretnénk lenni, de ezzel együtt nyitottak akarunk maradni más régiók és közösségek irányába is. Ezt az euróval kapcsolatos döntésünk során is ki kell fejeznünk.

A Portfólió szerint mindez arra utal, hogy Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt továbbra sem siet az euró bevezetésével, miközben Horvátország, Románia és Bulgária ambiciózus pénzcsere terveket jelentettek be az elmúlt hónapokban.

A kormányfő azt is kijelentette, hogy ha Magyarország a továbbiakban még devizakötvény kibocsátást hajtana végre, akkor az csak keleti devizában, valószínűleg jüanban denominált lesz. Ez lényeges üzenet azután, hogy az elmúlt években a devizakötvény kibocsátások domináns részét a hagyományos nagy devizákban, dollárban, euróban, jenben bocsátotta ki Magyarország és csak kis részét jüanban.

Az MTI később megjelent tudósításában ez a rész így szerepelt Orbán Viktortól:
Ha bocsátunk ki külföldön kötvényt, az a keleti irányba fog történni - fogalmazott és elmondta: keresik a módját annak, hogy a kétoldalú kereskedelemben a jüan legyen az elszámoló pénz. Szerinte ebben inkább a lehetőséget, és nem a veszélyt kell látni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.