Fundamenta

140 ezer lakástakarék-szerződést hoztak össze az utolsó két napban

Varga szerint nem volt elég gyors a kormány.

2018.11.09 15:21ma.hu

Az utolsó két napon 140 ezer új lakástakarék-szerződést kötöttek, ez a meglévő szerződésállomány 10 százaléka – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az RTL Klub beszámolója szerint.

Mint emlékezetes, október közepén két nap alatt megszüntette a lakástakarékpénztári szerződések állami támogatását a kormány, az utolsó napokban pedig hatalmas roham volt a lakástakarékoknál, hogy az emberek még az utolsó pillanatban kössenek olyan szerződést, amelyre még vonatkozik az állami támogatás.

A hvg.hu úgy tudja: Varga Mihály pénzügyminiszter szerint viszont így sem sikerült elég gyorsan megszüntetni az állami támogatást, ugyanis azt mondta:

Nem elég gyors döntés született. Az utolsó három napban még sikerült a meglévő szerződésállomány legalább 10 százalékát megkötni, tehát a most beszivárgó adatok szerint legalább 140 ezer lakástakarékpénztár-szerződést kötöttek még.

Varga becslése szerint évente 8 milliárdba fog kerülni a 140 ezer utolsó pillanatban megkötött szerződés. Mint mondta, szerinte túlzó volt a maximum havi 20 ezres befizetés mellé járó évente legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatás, ezért mint mondta:

Ezt a lépést meg kellett volna már korábban is hozni, elég sokáig várt vele a kormányzat, a három nap meg azt bizonyítja, hogy ha 140 ezer szerződést még megkötnek lakáskassza-rendszerben, akkor itt azért nem feltétlenül az volt a cél, hogy az öngondoskodásnak a lakásépítési vagy lakásfelújítási elemét erősítsék. 

Szerinte azért szüntették meg a támogatási formát, hogy ne az állami támogatás döntse el, hogy miben érdemes megtakarítani, hanem mindenki maga tegyen félre.

Az LMP szerint cinikus választ adott Varga kérdésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.