Diplomácia

Kolumbiában tárgyalt Kövér László

Kolumbia stabil és lendületesen fejlődő ország, belső fegyveres konfliktusának lezárását követően hatalmas potenciállal és szerteágazó lehetőségekkel bír.

2018.11.07 08:21MTI
hirdetés
MTI/Az Országgyűlés Sajtóirodája

Kolumbia és Magyarország kapcsolatainak alakulását a déli nyitás sikertörténeteként jellemezte Kövér László, az Országgyűlés elnöke Bogotában - tájékoztatta a dél-amerikai látogatáson tartózkodó házelnök sajtóirodája szerdán az MTI-t.

A 2010-ben meghirdetett déli nyitás politikájával összhangban a kétoldalú kapcsolatok építése mellett Magyarország célja az egész latin-amerikai térséggel továbbfejleszteni a diplomáciai, a gazdasági, a kulturális és az oktatási együttműködést. Ezt szolgálja a parlamenti küldöttség három Andokbeli országot - Kolumbiát, Ecuadort és Perut - érintő mostani hivatalos látogatása. Ebben a folyamatban kiemelt partnerként kezeljük Kolumbiát - mondta Kövér László az Enríque Macías Tovarral, a kolumbiai kongresszus és a szenátus elnökével folytatott megbeszélésén Bogotában.

Kolumbia stabil és lendületesen fejlődő ország, belső fegyveres konfliktusának lezárását követően hatalmas potenciállal és szerteágazó lehetőségekkel bír. Az utóbbi évek magyar külpolitikájának egyik prioritása a latin-amerikai kapcsolatok újjáélesztése, amelyek háttérbe szorultak az 1990-es és a 2000-es években - olvasható a közleményben.

Kövér László felidézte, hogy Magyarország bogotái nagykövetségének 2017. októberi újranyitását követően rövid időn belül Kolumbia is újranyitotta képviseletét Budapesten, ami érdemben hozzájárult az élénkülő politikai, kulturális, oktatási, technológiai és gazdasági kapcsolatok további látványos fejlődéséhez. 2017-ben latin-amerikai exportunk több mint 34 százalékkal nőtt, Kolumbia Magyarország 5. kereskedelmi partnerévé vált a latin-amerikai térségben. A magyar állami ösztöndíjas kolumbiai hallgatók száma kimeríti a felajánlott keretet, amelyet a nagy érdeklődésre tekintettel a következő tanévtől megdupláznánk, negyven ottani fiatal számára megteremtve ezt a lehetőséget - idézi az Országgyűlés elnökét a közlemény.

Enríque Macías Tovar megköszönte ezt a lehetőséget, és megerősítette az oktatási kapcsolatok fejlesztésének fontosságát. A parlamenti diplomáciáról szólva úgy fogalmazott, hogy ez fontos összetevője lehet az országaink közötti kapcsolatoknak, szerepe a jövőben felértékelődni látszik, például az olyan globális kihívások esetében, mint a klímaváltozás, a migráció vagy a drogellenes harc.

Bartos Mónika képviselő, a magyar-latin-amerikai baráti tagozat elnöke hozzátette, hogy a testület kész elősegíteni a képviselők közötti párbeszédet, kész az országainkat érintő kérdések megvitatására, közös állásfoglalás kialakítására a különböző nemzetközi fórumokon.

Enríque Macías Tovar kijelentette, hogy a kolumbiai kongresszusban hamarosan megalakul a kolumbiai-magyar baráti tagozat.

Kövér László találkozott a kolumbiai képviselőház első alelnökével, Atilano Alonso Giraldóval, és fogadta őt a Kolumbiai Köztársaság alelnöke, Marta Lucia Ramírez. A Carlos Holmes Trujillo külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén szó volt a kolumbiai polgárháborút lezáró békefolyamat megvalósításáról és a venezuelai menekültválság kezeléséről. A miniszter megköszönte azt a támogatást, amelyet Magyarország humanitárius segélyként ajánlott fel Kolumbiának, és felkérte Kövér Lászlót, hogy hazánk támogassa az ENSZ-ben, az Európai Unióban és a nemzetközi fórumokon a már több mint egymillió venezuelai menekült helyzetének rendezését célzó erőfeszítéseket, a humanitárius katasztrófával fenyegető konfliktus megoldását - tájékoztatott a házelnök sajtóirodája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.