Hajléktalanság

A székesfehérvári bíróság szerint is alkotmányellenes a hajléktalanrendelet

A Kaposvári Törvényszék már az Alkotmánybírósághoz fordult.

2018.10.29 17:15ma.hu

A Székesfehérvári Járásbíróság felfüggesztette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indult eljárást, és az Alkotmánybírósághoz fordult pénteken - írta a hvg.hu. A bíróság szerint jelen esetben felmerül, hogy a Szabálysértési törvény 2018. október 15. óta hatályos 178/B. paragrafusa (ami kimondja, hogy az életvitelszerű közterületen élés szabálysértés) Magyarország Alaptörvényének II. cikkére (az emberi méltóság sérthetetlen) illetve III. cikkének első bekezdésére (senkit nem lehet megalázó bánásmódnak alávetni) tekintettel alaptörvény-ellenes.

Mint ismeretes, a Kaposvári Törvényszék is az Alkotmánybírósághoz fordult, azonban ők más szempontokat vettek figyelembe. Az ottani bíróság szerint a jogszabály ellentétes az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével, többek között:
- az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével,
- az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal,
- a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével,
- a diszkrimináció tilalma követelményével,
- a tisztességes tárgyalás követelményével
- a jogorvoslathoz való jog követelményével.

Az Utcajogász Egyesület is Alkotmánybírósági eljárást kezdeményezett volna, azonban az első fokon eljáró bírósági titkár figyelembe sem vette őket, így most a másodfokban bíznak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.