Hajléktalanság

Hárman hűltek ki és haltak meg az utcán a hajléktalanüldözés kezdete óta

Minden bizonnyal elmenekültek onnan, ahol eddig éltek, így nem találták meg őket a szociális munkások, és más sem segített rajtuk...

2018.10.23 15:38ma.hu

Magyarországon hárman szenvedtek kihűléses halált október 15-e óta, amikor életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvény – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) október 23-án. Velük együtt heten szenvedtek fagyhalált a szeptember végi hideg éjszakák óta. Az MSZF szerint a fejlemény arra enged következtetni, hogy a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket. A hajléktalanságot nem lehet tiltással megoldani, a szegénységet nem lehet rendőri eszközökkel felszámolni – szögezi le az emberjogi szervezet -, emlékeztetve arra, hogy a kormánynál következetesen süket fülekre találnak javaslataik a társadalmi probléma megoldásáról.

A hűvös, hideg idő beköszöntével egyre többször hallunk megfagyott, kihűlt emberekről. Tévedés azt hinni, hogy a kihűlés csak nulla fok alatti hőmérsékleten lehetséges. Ennél magasabb hőmérsékleten, nedves, szeles időben, vagy hideg vízben is nagyon könnyű kihűlni, és ez sokszor szinte észrevétlenül kezdődik. A halál egyértelműen a kihűlés következtében áll be, míg a fagyás lokális folyamat, addig a kihűlés az egész szervezetet érinti. A kihűléshez hasonlóan a fagyás bekövetkezéséhez sem kell okvetlenül nagyon hideg hőmérséklet, hiszen a kihűléshez hasonló tényezők játszanak szerepet bekövetkeztében. A fagyás az égési sérüléshez hasonlóan viselkedik. Az érintett terület érzéketlenségével kezdődik, majd a hideghatás után néhány órával, a hidegnek leginkább kitett helyeken, a kezeken, lábakon, orron, füleken livid (kékes vagy hamuszín) vagy vörös, fájdalmas, később esetleg hólyagossá váló foltok jelennek meg. Ha nem kap ellátást, az egész szervezetet érintő kihűlés végezhet az ilyen emberrel, pláne, ha alkoholt is fogyasztott, ugyanis az alkohol kitágítja az ereket.

Összefogtak az ügyvédek

Az ügyvédek közben várják a bírák reakcióját felhívásukra, amely szerint ne várják meg a bojkottot azért, mert embereket ítélnek el szegénységük miatt >>>

A Magyar Szociális Fórum támogatásáról biztosítja azt a petíciót, amelyet "Ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság kriminalizálása ellen" címmel tettek közzé, és eddig már több mint kétezren írtak alá.

A petícióban leszögezik: "sem a rendőrség, sem a büntető igazságszolgáltatás nem arra való, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszer, a bajba jutott embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját. A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet. A szegénység és a reménytelenség végső állapota, ahonnan számtalan embernek már nincs visszaút. A jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse, és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással "oldja meg" a dolgot. Évtizedek óta tudományos kutatások haladták meg ezt a szemléletet, és Magyarországon is évtizedek óta vannak szakemberek, akik megfelelő támogatás és megbecsülés mellett nagyon hatékonyan tudnak segíteni a bajbajutottakon. Ha hagyják őket dolgozni."

Az ügyvédek a törvény felfüggesztését sürgetik ártatlan emberek elítélése és szegénységük okán történő megalázása miatt, és arra szólítják fel a bírókat, ne jussanak el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottot kelljen hirdetniük, mert embereket ítélnek el szegénységük miatt.

A petíciót kedden aláírta a Magyar Szociális Fórum alapítója, Dr. Simó Endre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.