Állatvédelem

Szakértő: a kutya viselkedéséért a gazdája felel

Ha például egy kutya egész életét egy kertbe zárva tölti, nem biztos, hogy tudja, mi a helyes, ha ismeretlen emberekkel, állatokkal találkozik.

2018.10.22 03:17MTI

A kutya viselkedéséért a körülötte élő emberek felelnek - mondta a súlyos kutyatámadások kapcsán Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

Ha például egy kutya egész életét egy kertbe zárva tölti, nem biztos, hogy tudja, mi a helyes, ha ismeretlen emberekkel, állatokkal találkozik. Ma már nem csak kutyaiskolák, de kutya óvodák is vannak, ami azért fontos, mert ezeknél az állatoknál életük első hónapjaiban alapvetően eldől, milyen lesz a viszonyuk a többi állathoz és az emberekhez - magyarázta a szakember.

Kérdésre válaszolva rámutatott arra is: a jog nem ismer veszélyes fajtákat, csak egyedeket lehet veszélyessé nyilvánítani.

A jelenlegi szabályozás alapvetően jó, a hatósági fellépés viszont lehetne határozottabb. Sok olyan kutya kóborol az utcákon, amelynek van gazdája. A nem megfelelő kerítés miatt kóborló állat gazdája pedig akár pénzbüntetéssel is sújtható - figyelmeztetett az állatotthon szóvivője.

Schneider Kinga szerint üdvözlendő lenne a kutyatartási jogosítvány is, melynek bevezetése után csak a bizonyos feltételeket teljesítők tarthatnának kutyát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.