Oktatás

Lemond egy kitüntetett budapesti igazgató, döntését segélykiáltásnak szánja

Beadta lemondását a budapesti Farkasréti Általános Iskola intézményvezetője, Fazekas László.

2018.10.19 07:26ma.hu

A rendszer teljes csődjére, a pedagógusok reménytelen helyzetére és a diákokra nehezedő terhekre hivatkozva beadta lemondását a budapesti Farkasréti Általános Iskola intézményvezetője, Fazekas László - írja a 444.hu.

A lépést segélykiáltásnak szánja.

A Dél-Budai Tankerületi Központ Intézményi Tanácsának címzett levelét az iskola diákjainak és a szülőknek is elküldte. Szerdán kelt írásában a kilenc oldalon keresztül részletezi, miért nem vállalja a következő tanévben az iskola vezetését.

Az igazgató szerint úgy nem lehet rendesen dolgozni, hogy
- 2013 óta az állami fenntartású iskolák teljesen elvesztették önállóságukat;
- a helyzet nem javult a KLIK átszervezése után sem;
- a tankerületi központok hiába igyekeznek működtetői feladataikat maradéktalanul ellátni, a tankerület számára sem biztosítják a megfelelő forrásokat;
- helyi szinten sem tudott megvalósulni az együttműködés az iskolai vezetés, a Dél-Budai Tankerületi Központ és az Újbuda Önkormányzata és gazdasági társaságai között;
- a pedagógusok munkaterhelése lehetetlenné teszi az eredményes munkát.

Arról is ír, miért tartja a közoktatási rendszerben az elmúlt 10 év alatt végbement negatív változások között is különösen tragikusnak azt, ami a pedagógusokkal történt. Úgy véli, hiába a hivatástudat, a rendszer olyan szinten terheli túl őket, hogy így nem lehet tanítani. Szerinte a pedagógus életpálya modell megbukott. Ír arról is, milyen problémákkal kell a vezetőknek - így neki is -szembenéznie, említi többek közt a tanárok alacsony bérét, a pedagógushiányt és a támogatás hiányát.

Fazekas Lászlót 2013-ban a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki Áder János köztársasági elnök a gyermekvédelem, valamint a közoktatás területén végzett kimagasló teljesítménye elismeréseként - jegyzi meg a portál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.