Társadalom

A magyar gyerekek harmadát fenyegeti szegénység

Az Európai Unióban Magyarország a negyedik legveszélyeztetettebb ország a gyermekszegénység tekintetében.

2018.10.17 08:36ma.hu

Az EU Alapjogi Ügynökségének most kiadott jelentése szerint a magyar gyerekek szinte pontosan harmadát, 33,6 százalékukat fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség. Nálunk is rosszabb a helyzet Görögországban, Romániában és Bulgáriában - írja a hvg.hu. Az Európai Unióban tehát Magyarország a negyedik legveszélyeztetettebb ország a gyermekszegénység tekintetében.

Az számít szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetettnek, aki olyan háztartásban él, ahol
- az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka, vagy
- a 18-59 éves családtagok az előző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna, vagy
- a következő 9 elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.

Mint kiderült, a magyar családok 24 százalékában élnek olyan gyerekek, akiknek szülei az utolsó pontban leírt kiadások közül legalább négyet nem engedhetnek meg maguknak.

A szerzők arra kérték a magyar kormányt: a költségvetés elkészítésekor jobban figyeljen a gyerekek jogaira, legyen külön sor a büdzsében az ezzel foglalkozó szervezetek támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.