Állatok

2026-ra kipusztulhatnak Magyarországon az ürgék

Németországban és Horvátországban már teljesen eltűntek ezek az állatok.

2018.10.10 08:12ma.hu
hirdetés

A Népszava cikke szerint Magyarországon az ürgekolóniák száma az elmúlt 52 évben több mint 71 százalékkal csökkent (annak ellenére, hogy már régóta nem szokás az ürgét megenni). Az ürgék pusztulásának okát a kutatók arra vezetik vissza, hogy a legeltetés visszaszorulása miatt sorra vesztik el természetes élőhelyeiket.

A lap megkongatta a vészharangot, azt írják, 2026-ra teljesen eltűnhetnek Magyarországról ezek az állatok. Bár a 2015-ben Magyrországon az "Év Emlősé"-nek választott rágcsáló Európa-szerte bennszülött fajnak számít, Németországból és Horvátországból már teljesen eltűnt.

2017-re egy másik őshonos faj, a földikutya sodródott a kihalás szélére, a földikutya-populáció a határkerítés építése miatt került végveszélybe. 2017 áprilisában aztán a Földművelésügyi Minisztérium védetté nyilvánította a földikutya élőhelyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.