Kormány

Átadták a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjakat

Átadták a nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjakat pénteken Budapesten.

2018.10.05 23:30MTI

Kisgyőri Roland, az Emberi Erőforrások Minisztériuma esélyteremtési főosztályának vezetője az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy az ösztöndíj egy lehetőség, egy mérföldkő, amely új kapukat nyit meg, de nem jelent egyértelmű belépőt sehova.

A nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Program része, amely 2028-ig kijelöli a kormánynak a tehetséggondozás irányát - mondta el a főosztályvezető. Kitért arra is, az ösztöndíjasoknak létrehoztak egy alumni programot, hogy tarthassák egymással a kapcsolatot.

A pályázati kiírás szerint az ösztöndíjat általános és középiskolai tanulók, alap-, mester-, doktori vagy osztatlan képzésben részt vevő hallgatók, oktatók, kutatók, valamint a pályázat benyújtásakor tanulói jogviszonnyal nem rendelkező kiemelkedően tehetséges fiatalok és fiatal felnőttek nyerhetik el.

A pályázat ez évi keretösszege 345 millió forint volt. Az elnyert összegből finanszírozni lehet például magánórákat, versenyrészvételt, de lehet hangszert vagy számítógépet is vásárolni.

A Nemzeti Tehetség Programot - amelyet az Országgyűlés 2008-ban ötpárti konszenzussal fogadott el - a személyi jövedelemadó egy százalékával lehet támogatni, az összegyűlt összeget a kormány megduplázza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.