Kormány

Novák: 2 helyett 2,5 millió ember kap nyugdíjprémiumot

Az Emmi államtitkárát arról is kérdezték, igazságosnak tartja-e, hogy azok a nyugdíjasok, akiknek 80 ezer forint alatti az ellátásuk, kevesebb prémiumot kapnak.

2018.10.05 08:49ma.hu

Nemcsak az öregségi nyugdíjasok, de valamennyi, nyugdíjszerű ellátásban részesülő kap az idén nyugdíjprémiumot - mondta el Novák Katalin, az EMMI államtitkára az ATV Start című műsorában.

Mint mondta, a cél az, hogy 3,5 százalék feletti a GDP-növekedés esetén a gazdaság javuló teljesítményéből részesülhessenek a nyugdíjasok is.

Bár a jogszabály szerint a nyugdíjprémium csak az öregségi nyugdíjasoknak, vagyis kevesebb mint kétmillió embernek jár, a kormány úgy döntött, hogy idén nem csak nekik fizetik ki, hanem mindenkinek, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Ennek köszönhetően körülbelül 2,5 millió ember kap idén nyugdíjprémiumot.

Arra a kérdésre, hogy igazságosnak tartja-e, hogy azok a nyugdíjasok, akiknek 80 ezer forint alatti az ellátásuk, kevesebb prémiumot kapnak, Novák Katalin elmondta: ez egy 2009 óta hatályos jogszabály rendelkezése szerint van így. Hozzátette: azoknak a nyugdíjasoknak a nyugdíjprémiumai, akik több jogcímen kapnak nyugdíjat, összeadódnak.

A kormány eddig nem döntött arról, hogy a nyugdíjasok kapnak-e az idén még egy alkalommal Erzsébet-utalványt. Emlékezetes: 2018-ban egy alkalommal a nyugdíjasok már kaptak Erzsébet-utalványt, mégpedig a tavaszi országgyűlési választás előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.