Egészségügy

A kórház nem tud róla, hogy az elbocsátott szívsebész betegéhez köze lenne

Meghalt az Országos Kardiológia Intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege.

2018.10.05 07:56ma.hu

Csütörtökön a ma.hu is beszámolt a Népszava értesüléséről, mely szerint meghalt az elbocsátott szívsebész, Székely László egyik műtétre váró betege.

A lap szerint az 55 éves férfit július közepén vizsgálták meg az Országos Kardiológia Intézetben. Kiderült, hogy speciális egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Az orvosa elindította az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, ám mire a papírok megérkeztek, a Székely László elbocsátása már zajlott. Így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. Magyarországon eddig öt ilyen eszközt ültettek be, ebből négyet Székely doktor végzett.

A főorvos elbocsátásakor jelezte a kórház vezetésének, hogy a férfi és még két hasonló állapotú és ugyanilyen eszközre váró betege műtétre vár.

Az Index megkeresésére az Országos Kardiológia Intézet főigazgatója, Dr. Andréka Péter cáfolta, hogy a haláleset az ő intézményükben történt volna, sőt a beteg még a nyilvántartásukban sem szerepelt.

"A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben nem maradt el egyetlen programozott műtét sem. A szóban forgó beteg sajnálatos módon a salgótarjáni kórházban halálozott el. A GOKI teljes dokumentációját áttekintve, 2018.07.30-án kereste fel az intézményt, ahol diagnózishoz jutottak. A beteg korábbi sorsáról a GOKI-nak semmilyen további információja nincs. Ha a beteget a szóban forgó orvos mégis megvizsgálta, a további teendőkre nézve semmilyen dokumentációt nem készített, azokat nem adta át, így nem tudott róla gondoskodni. A beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában. Róla a volt kolléga nem is értesítette a vezetést másfél hónapon keresztül, majd róla távozásakor is elfeledkezett tájékoztatást adni. A betegről emiatt a GOKI-nak nem volt és nem is lehetett tudomása" - olvasható a főigazgató levelében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.