Állati

Egyre több a medve a Bükkben

Ha jön egy mackó, ne szelfizzünk vele!

2018.09.24 16:35ma.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága lakossági fórumot tartott, ahol a medvékkel kapcsolatos tudnivalókról hallhattak a részvevők, például arról is, hogy mit tegyünk, és mit ne, ha jön a medve.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának pétervásárai fóruma egy sorozat első állomása volt - írja a Heol.hu. Azért indították a sorozatot a szakemberek, mert már szinte heti gyakorisággal vannak medvével kapcsolatos megfigyelések, egyre több jel kerül fel az állatok mozgását dokumentáló térképekre.

A fórumon elhangzott, hogy már 2010 környékén rendszeresen feltűntek a medvék az országban, ez azt jelzi, hogy a barnamedve jelenléte viszonylag tartós.

Territóriumuk jelentős része Szlovákiában van, de egy kicsi átlóg belőle Magyarországra, és noha láttak már boccsal is medvét, szaporodásuk itt még nem biztos.

2017-18-ban már jóval nagyobb területről jöttek be megfigyelési adatok mint korábban. Ezek szerint az információk szerint idén nyáron legalább 4-5 medve volt Magyarország területén.
Mit tegyünk, ha összefutunk velük?

Arról is szó esett a lakossági fórumon, hogy a medvéket miként tarthatjuk távol magunktól, ha az erdőben kirándulunk. Fontos, hogy ne hagyjunk hátra ételmaradékot, ne szemeteljünk, amikor kirándulunk.

Ha megjelennek, medvecsengővel, medvespray-vel, zajcsapással "elkergethetjük" őket, de ha már a közelünkben van a nagyvad, nem szabad lazán venni a helyzetet.

Mit NE csináljunk, ha ott a medve.
- Ne szelfizzünk a medvével!
- Ne próbáljunk barátkozni vele.
- Ne fordítsunk hátat neki.
- Ne kezdjünk el kiabálni vele.
- Ne nézzünk a szemébe, mert ez agresszivitást válhat ki belőle.
- Ha két lábra áll, feküdjünk le és védjük a fejünket, ne emelkedjünk magasabbra, mert attól megijed, és támadhat - tanácsolta Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park igazgatóság kommunikációs osztályvezetője.
- Ha pedig még kellő távolságban vagyunk tőle, fogjuk menekülőre.

Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője szerint farkas is van a területen, de a medve és a farkas is szigorúan védett állat, így a zavarásuk, kilövésük bűncselekmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.