Gyógyszer

Végleg kivonják a forgalomból az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát

Valamennyi, a jelenleg gyógyszertárban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltják, azokat végleg kivonják a forgalomból.

2018.09.17 17:43ma.hu

A napokban derült ki, hogy négytételnyi Calcium-Sandoz pezsgőtablettát ki kell vonni a forgalomból, mert laboratóriumi vizsgálatok túl sok ólmot találtak bennük. Az újabb vizsgálatok után az összes pezsgőtabletta forgalmazását felfüggesztették, tehát nem csupán négy tételről volt szó.

Azóta további laborvizsgálatokat végzett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), és hétfőn úgy döntöttek: valamennyi, a jelenleg gyógyszertárban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltják, azokat végleg kivonják a forgalomból.

Bár az elemi szennyező a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolja az OGYÉI, gyógyszerhiánnyal nem kell kalkulálni – közölték.

Az OGYÉI határozata ellen a gyártó, nagykereskedők és forgalmazók nem élhetnek fellebbezéssel. Amennyiben meg szeretnék támadni a végzést, 30 napon belül peres úton tehetik ezt meg - jegyzi meg az Index.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.