Önkormányzat

Hatályba lépett a megszigorított szegedi zajrendelet

Szombaton hatályba lépett a korábbinál szigorúbb szegedi zajrendelet, amely - más rendelkezések mellett - időbeli korlátot határoz meg a legtöbb szabadtéri rendezvényen használható hangosításra.

2018.09.15 08:20MTI

Ezentúl - néhány rendezvénytől eltekintve - a közterületen szervezett eseményeken, valamint a vendéglátó-ipari egységek teraszain és kerthelyiségeiben korlátozza a hangosítás használatát hétköznapokon este 10-től, hétvégén pedig éjféltől. A kivételek közé tartozik a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szegedi Ifjúsági Napok, a Szeged Napja ünnepségsorozat, valamint a Szegedi Egyetemi Napok.

A város közgyűlése áprilisban döntött a zajrendelet módosításáról először. A jogszabályt - 27 rendezvényszervező és vendéglátó közérdekű bejelentése nyomán - a megyei kormányhivatal megvizsgálta, és törvényességi felhívásban kifogásolta, hogy a korlátozás alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Álláspontjuk szerint ez a megkülönböztetés az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik. A rendeletet ennek megfelelően júniusban ismét módosították, és tovább szűkítették a kivételek körét.

A módosítása nagy vitát váltott ki. A Fidesz és a KDNP képviselői diszkriminatívnak tartották és hiányolták az érdemi egyeztetést, a városháza előtt pedig egyetemisták tartottak demonstrációt.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője úgy fogalmazott: a rendelet észszerűtlen, jogszerűtlen és célszerűtlen, a szabályozás valódi célja, nem az, hogy a lakosság nyugalmát szolgálja, hanem bizonyos vállalkozásokat kiszorítani a piacról, másokat pedig helyzetbe hozni. Hozzátette: fennáll a veszélye, hogy szelektív lesz az önkormányzat bírságolási gyakorlata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.