Országgyűlés

A miniszterelnök felszólalásával kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Az első ülésnapon egy érdemi döntés várható.

2018.09.14 12:21MTI

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka - derül ki a parlament honlapjára pénteken felkerült napirendi javaslatból.

Az Országgyűlés jövő héten hétfőn és kedden ülésezik, majd azt követő héten - a megszokott munkarendjének megfelelően - csak hétfőn ül össze.

Az első ülésnapon egy érdemi döntés várható: az Országgyűlés megválaszthatja a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, ők eredményes döntés esetén esküt is tesznek.

Hétfőn több megemlékezést terveznek. A kormányfő napirend előtti felszólalása előtt a közelmúltban elhunyt Bethlen István volt MDF-s országgyűlési képviselőre emlékeznek. Ha az Országgyűlés hozzájárul, Ritter Imre német nemzetiségi szószóló a napirend elfogadása előtt az augusztusban meghalt Heinek Ottóról, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökéről és munkásságáról emlékezhet meg öt percben.

A parlament hétfőn várhatóan igazolja Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mandátumát is, elődje, Simani Silva még nyár elején mondott le mandátumáról.

A képviselők dönthetnek a szocialista Bangóné Borbély Ildikó és a Párbeszédet képviselő Szabó Tímea mentelmi jogáról.

A hétfői ülésnap interpellációkkal és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.

Kedden a napirend előtti felszólalások után a szerzői jogi törvény módosítása mellett nemzetközi egyezményeket tárgyalnak a képviselők.

Megvitatják a kereskedelmi törvény módosítását, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt, a napi fogyasztási cikkek árusítását a mérleg szerinti eredményhez kötő rendelkezéseket hatályon kívül helyezzék.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére kerül a Ház elé a földművesek emléknapjáról szóló országgyűlési határozati javaslat. Az emléknap szeptember 17-én, a kisparaszti családból származó Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapján lenne.

A szeptember 24-i ülésnapon a napirend előtti felszólalások után csak kérdések hangzanak el, illetve ismét lesz azonnali kérdések és válaszok órája.

Az országgyűlési honlapon megtalálható munkarend alapján a parlament a december 10-ei héten zárja őszi ülésszakát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.